A baba mozgásfejlődésének kezdete

Cikkünkben a baba kezeinek ügyesedését, a szem-kéz koordináció fejlődését tekintjük át alaposabban a fogás, nyúlás kezdeteitől a bonyolultabb kéz- és ujjmozdulatokat igénylő cselekvésekig.

A fogás és a nyúlás az egyik első olyan megnyilvánulás, ahol az észlelés („valamit látok”) és a mozgás (nyúlok a látott tárgy felé) kapcsolatba kerül.

Újszülött korban reflexszinten ugyan működik az ún. „előnyúlás”, de egy tárgy megragadása még teljesen koordinálatlan mozdulat.

Körülbelül 2,5 hónapos korban figyelhetjük meg, hogy a babák nagy koncentrációval nyúlnak egy tárgyért, tekintetük a közeli tárgy és a kezük között ingázik. Ekkor alakul át a reflexes nyúlás vizuálisan vezérelt nyúlássá és hangolódik össze a fogás és a nyúlás. Ezután a babák nyitják a kezüket, amint egy tárgy felé nyúlnak és bezárják, amint a tárgyat megérintették.

5 hónapos korukra már nem nyúlnak túlságosan messze eső tárgyért, vagyis fel tudják mérni, hogy meddig képesek elnyúlni és ehhez képest hol van a kiszemelt tárgy.

9 hónapos korukra a fogás és a nyúlás már jól összerendezett cselekvéssor, a tárgyak megragadása már jól koordinált mozdulat, amely nem igényel különleges figyelmet és erőfeszítést.

7-12 hónapos kor között a kéz és az ujjak mozgása egyre kifinomultabb, koordináltabb lesz és a tárgyakkal végzett mozdulatok módja is sokat fejlődik a forgatástól az adekvát használatig.

2 hónapos kortól a nyúlás-fogás gyakorlását jótékonyan ösztönözheti, ha a babát játszószőnyegre fektetjük. Jobb megoldás ez, mint a járóka, mivel szabadabb mozgást, rúgkapálást tesz lehetővé. A feje felett lógó érdekes, színes, tükrös, esetleg hangot adó és mozgó tárgyak arra késztetik, hogy nyúljon ezekért a játékokért és fogja meg őket.

Fontos azonban, hogy időnként hasra is fektessük, és úgy kínáljunk neki érdekes tárgyakat, mert ez fogja majd a megfelelő fejlettségi szinten a kúszás megkezdését elősegíteni.

Körülbelül 4-5 hónapos kortól tehát már a baba mellé is helyezzünk a játékokat, hogy kúszásra, fordulásra ösztönözzük!

Mindig gondosan ügyeljünk a biztonságra, akadályozzuk meg a leesést!

Játékajánlatunk a mozgásfejlődés korai szakaszaihoz: 

Bérelj Te is játékot tőlünk, és fejleszd babádat játékosan otthon! Tekintsd meg teljes kínálatunkat is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük