Anya, kérek egy pohár vizet…

Te emlékszel mikor értetted meg először, hogy a gyermeked inni kér tőled? Szakértőnk cikke a beszédfejlődés fázisairól.

Biztos, hogy nem akkor jöttél rá mit is mond a pici, amikor ki tudta már mondani tökéletesen ezt a mondatot. Ez azért van, mert a beszéd egy komplexebb kommunikációs rendszer része, amihez a mosolygás, a gesztusnyelv, az akarat valamilyen formában való kifejezése is hozzátartozik. Anélkül, hogy babánk beszélne, pontosan értjük, ha szomjas, éhes vagy valamilyen tárgyat szeretne.

A kisbabák már 3 hónapos kortól utánozzák saját hangjukat: beszívják, kifújják a levegőt, cuppognak, kiáltanak. 6 hónapos kor után kezdenek a nevükre hallgatni, kicsit később már tudatosan utánozzák a környezetük hangjait.

10 hónapos kor után az ismerős tárgyak felé fordítják a fejüket (hol van a lámpa?; hol van anya? stb.). Sok édesanya várja a gyermek első szavát, ami leginkább az első születésnap környékén érkezik. És bár a környezet általában az anya vagy mama szót várja, a babák sokszor a „nem” szóval indítanak, hiszen ez is egy olyan hangsor, amit a gyerek sokszor hall, hasonlóan baba, pápá stb. szavakhoz. Szintén gyakori, hogy az első szó olyan dolog, ami a babát nagyon érdekli pl. az én kisfiam első szava az „autó”, meg az „ott” volt, a kislányomé pedig a „baba”.

Egy- másfél éves korban egyre több szó formálódik a gagyogásból, körülbelül 10-60 szót használ ekkorra a baba. Ilyenkor kezdődik az ún. szókincsrobbanás, vagyis a szókincsük egy év alatt körülbelül a tízszeresére bővül.

A kicsik ilyenkor már megértenek az egyszerű kérdéseket, felszólításokat is.

Egy 2 éves gyermek szinte minden hétköznapi kifejezést megért, és a szülő próbatűrését olykor meghaladó módon kérdezgeti, „Mi ez?”.

A folytatás sem könnyebb, a „Miért?” következik és néha úgy érezzük, hogy néhány diploma és komoly élettapasztalat mellet sem tudunk arra válaszolni, hogy „Honnan jönnek az angyalok?” továbbá, a 3 éves gyereknek már meg sem kottyan a „triceratopsz” meg a „tirannoszaurusz rex”.

Ebben a korban már az ellentéteket és fokozatokat is ismerik, valamint folyamatosan, mondatokban beszélnek.

A 4. év végére befejeződik a beszédfejlődés, a gyermek nyelvtanilag helyes mondatokban beszél, beszédjében kreatív.

Kezdetektől fogva minél több megerősítés és figyelem kíséri a baba hangadásait (pl. anya elmosolyodik, válaszol a babának), annál bátrabb, kísérletezőbb lesz. Amellett, hogy sokat beszélünk, magyarázunk a babának, esetleg még énekelünk is neki, fél éves kortól már érdemes babakönyvekkel kísérletezni, amiben egy képhez egy szó tartozik, így megkezdhetjük a szótanítást csemeténknél.

A későbbiekben is a sok beszélgetés, magyarázat, könyv-lapozgatás, mese nagyon sokban hozzájárulnak a gyermekek beszédének és szókincsének fejlődéséhez. A zenélő-beszélő játékok megerősíthetik az egyszerű kifejezéseket a gyermekben, segítik, hogy egy kép (pl. a kutya) összekapcsolódjon egy szóval, így elmélyítve annak jelentését.

A beszédfejlődést segítő, bérelhető játékainkat megtekintheted webáruházunkban: 

Bérelj Te is játékot tőlünk, és fejleszd babádat játékosan otthon! Tekintsd meg teljes kínálatunkat is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük