Árulkodó jelek, amikre figyelj!- tanácsok a TSMT terapeutától

Vannak árulkodó jelek, amikre nagyon korai szakaszban fontos felfigyelni, mert meggátolja az érési folyamatokat és elakadásokat okoz a mozgás a beszéd a tanulás a viselkedés az étkezés és az önellátás területén is.

Árulkodó jelek, amikre figyelj gyermeked testi-lelki fejlődése érdekében!

Már a magzati életben nagyon fontosak az érési folyamatok és a baba-mama közötti kapcsolódás. Ha ebben a korai szakaszban történik valami, az lenyomatot okoz a fejlődési “számegyenesen” amit majd a megszületés után kellene valahogy beszereznie a csecsemőnek. Igen ám, de ha erről nincs tudomásunk, akkor nem tudjuk megfelelően segíteni a gyermekünket abban a fontos érési folyamatban, ami meghatározza a további életét. A teljesség igénye nélkül pár intő jelet felsorolok amikre mindenképpen fontos hangsúlyt fektetni.

Ezekre a jelekre figyelj újszülött korban!

A normál működésnél az újszülött izomtónusa még kezdetben fokozott, feszes, a végtagokon hajlított tartás jellemző, tónusos reflexek és a csecsemő reflexek (szopó, nyelő, menekülő) jelen vannak az éhségre, hidegre, fájdalomra reagálnak és az érési folyamatok során ez sokat lazul és megváltozik, az izomtónus normalizálódik, hajlított testtartás csökken, fényre, hangra, közeli mozgásra figyel, kezét nézi, megfogott tárgyat szájához viszi, hason és háton fekve fejét emeli, oldalra fordul.

Újszülött korban a normál fejlődéstől eltérő tünetek, amikor változó tónusa van, végtagokon nyújtott tartás figyelhető meg, az elemi mozgásminták és a csecsemő reflexek hiányoznak.

2-3 hónapos babák

Később 2-3 hónapos korban a kóros tünetek ha a fokozott tónus még mindig fennáll, aszimmetria van a 2 testfél között, háton fekve opisthotonus jelentkezik, ha nem figyel, vagy mozgással nem tudja követni az ingerforrást, szopási nehézségei vannak, nem emeli a fejét.

Számos Kutatás foglalkozik a szenzoros feldolgozás nehézségeivel.  Kiderült, hogy az érzékelési rendellenesség tünetei nagyon változatosak. Attól függően, hogy melyik érzékelési területen van a probléma. Érzékelési, vagyis szenzoros felvevő szerveink, ha nem jól dolgozzák fel a külvilágból jövő ingereket, akkor lehetünk “túl érzékenyek” de a spektrum másik végén is elhelyezkedhetünk akkor pedig az “érzéketlenek” kategóriájába sorolódunk.

Amennyiben a központi idegrendszer nem hatékony a szenzoros  információk feldolgozásában, a gyerekeknek a mindennapi életükben sok kellemetlenségeik lesznek. A gyermek nem hatékony a szenzoros  információk feldolgozásában – látás, hallás, tapintás, szaglás, ízlelés, hőérzet, fájdalom érzet.

Milyen jelekre figyeljünk még?

Ezeknek a gyerekeknek a mozgásuk esetlen, ügyetlenek, félősek, visszahúzódóak, akár azokkal is, akiket ismernek vagy éppen ellenkezőleg nagyon ellenségesek, agresszívek.

Az érzékelési rendellenesség nemcsak azt befolyásolhatja, hogyan mozognak, tanulnak, hanem azt is, hogy hogyan viselkednek, játszanak, hogyan szereznek barátokat és különösen azt, hogy miként éreznek önmagukkal kapcsolatban.

Számos szakember számára is nehezen ismerhető fel az érzékelési rendellenesség, éppen ezért a szülőknek ez még nagyobb kihívás.

Majd kinövi?

Sok esetben az anyák és a nagyszülőknek nagyon jók a megérzéseik én csak arra tudom bíztatni őket, hogy menjenek utána és derítsék ki, hogy pontosan mi is lehet a háttérben és ne hagyják magukat azzal lerázni, hogy majd “kinövi” “elmúlik” “apád is ilyen volt” és még sok hasonló szakmai kijelentés létezik.

Kevés ember érti meg azt a zavarba ejtő magatartást, ami a gyengén funkcionáló idegrendszer következménye. Aggodalomra az ad okot, hogy sok gyermeket csak akkor küldenek vizsgálatra, amikor már bajba kerültek az intézményekben vagy otthon. A lehető legjobb, ha a legkisebb gyanú is felmerül a szülőben, akkor időpontot kér a szűrési vizsgálatra. A jelen állapot felmérése 75 percet vesz igénybe a SzereteERŐD Terápiás Központban. A vizsgálatnál a legfontosabb, hogy feltérképezzük a nagy területek így a nagymozgás, finommozgás, szociális érzelmi terület, kognitív funkciók étkezés és a beszéd területeit és lássuk, milyen segítségre van szüksége a gyermeknek hogy az érési folyamatait megtámogathassuk. Fontos, hogy a vizsgálaton mindkét szülő részt vegyen és megfigyelje gyermeke diszfunkcióit.

A probléma kezelhető!

Az idősebb gyermekek – még a felnőttek is -, javulhatnak a „kezelés” során. A korai fejlesztéssel érhető el a legdrámaibb eredmény. A TSMT terápia kitűnő lehetőség a gyerek számára, hogy a nehézségeket okozó tüneteket csökkentse vagy akár teljesen eltüntesse. A korai fejlesztés célja, hogy segítsen a gyermeknek jobban funkcionálni az óvodában/iskolában, odahaza, és a mindennapi életben. Nosza uccu neki életminőség javítására fel!

Szabó Andrea Gyógypedagógus-TSMT terapeuta, a SzeretetERŐD Terápiás Központ Szakmai vezetője

Bérelhető TSMT eszközeink webáruházunk kínálatában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük