Merjük elengedni a kezüket! – A szabad játékban rejlő erő

szabadjatek

Nincs olyan helyiség a lakásban, ahol ne lenne pár darab elrejtett LEGO, autó vagy baba? Miért örülhetsz annak, hogy a tévé nézés helyett a lakás kis zugaiban csintalankodnak a kicsik? A szabad játék fogalma egyre többször kerül elő, mégis sokan talán nem is sejtik mennyire fontos a gyerek életében. 

A játék alapvető szükséglet

A játék minden gyerek életében az alap dolog közé tartozik, olyan, mint az evés vagy az ivás. Ahogy egy kicsi fejlődik és nyílik az értelme, halad elő a mozgásfejlődése, úgy válik egyre összetettebbé, változatosabbá, konstruktívabbá a játékokkal való foglalatossága is. A játszást nem tanítjuk a babáknak, mert alapvető a tevékenységi vágy, a mozgás igénye velük született. Ez a hajtóerő fogja aztán őket az életkori sajátosságaiknak megfelelő játékokhoz is vezetni. Tanulnak, fejlődnek közben, ami nemcsak testileg, de mentálisan is sokat ad hozzá a mindennapi történések megértéséhez.

A kisgyermek átélve a napi történéseket utánozza, ismétli meg azokat játék közben. A külvilágból leszűrt benyomásait a játékba vetíti ki, így dolgozva fel azokat. A gyermekek így tanulják meg, hogy hogyan kell döntést hozni, problémát megoldani, önkontrollt gyakorolni és szabályokat követni. Ezek hatékonysága azonban az elmúlt időszakban egyre romlik, mivel egyre kevesebb a spontán játékra képes gyerek, míg a tévé előtt ülőké növekszik… Egyre csökkent a gyermekek szabad játékra szánt ideje és ez akadályozza, hogy önbizalommal teli felnőtté váljanak, mivel összefüggés figyelhető meg a játék közben megjelenő magatartása és a felnőttkori munkához kapcsolódó magatartása és életvitele között.

Mi is az a szabad játék és miért fontos?

A játék és főleg a szabad játék az egyik legfontosabb komplex személyiségfejlesztő eszköz, amely önállóságra nevel és önbizalmat ad, teret enged a fantáziának és kreativitásnak. Ennek során a gyerek megtanulja a döntéshozást, fejleszti a gondolkodást és a problémamegoldást, továbbá oldja a feszültséget és a szorongást. A spontán, szabad játéknak a tanulási képességeket is fejlesztő hatása nagyon fontos. Ha nincsenek elhalmozva annyi játékszerrel, sokkal elmélyültebben játszhatnak a meglévőkkel. És ha a játék egyszerűbb, nagyobb részt adhatnak hozzá saját magukból.

Gyakorlatban a szabad játék az az időszak, amikor egy gyermek épp felfedez valamit, ő maga próbál rájönni, hogy működik, mit kell vele csinálni. Ilyenkor fontos, hogy hagyjuk meg neki a lehetőséget a felfedezésre. Ne adjunk a kezébe mást, ne érezzünk folytonos kényszert arra, hogy magunk foglaljuk le a babát valamivel! A szabad játékban bármi a játék eszközévé válhat: egy konyhai szűrő, egy falevél vagy kavics. Nekünk apróságok, használati tárgyak, a gyerekeknek viszont szárnyalhat a fantáziájuk. A kreativitásuk segítségével a játékszituációnak megfelelően alakítják ki az eszközöket. Így lesz a botból az egyik pillanatban kard, a következőben pedig varázspálca. Kipróbálhatják és megtapasztalhatják a különböző viselkedési formákat játszótársaival, mely jól fejlesztheti szociális képességeit. 

Miért fontos?

A szabad játék során

  • neki magának kell kitöltenie a rendelkezésre álló időt. 
  • a gyermek irányítás és beavatkozás nélkül játszik a rendelkezésére álló eszközökkel, szabadon kiválasztva és váltogatva azokat. 
  • újraéli az őt ért élményeket és feldolgozza azokat. 
  • jobban megismeri a szociális normákat, azokat könnyebben elsajátítja.
  • fejlődik a gondolkodása, az alkalmazkodóképessége. 

Nekünk, mint szülőnek, a legfontosabb feladatunk, hogy ne avatkozzunk közbe. Szusszanjuk egyet, amikor a gyermekünknek nincsen ránk szüksége, mert remekül eljátszik a játékaival. Új és újabb helyzeteket találva ki magának. Húzódjunk a háttérbe, engedjük magában eltölteni az időt, ne érezze, hogy figyeljük a játékát. Nem kell mindig nekünk meghatározni, kiválasztani mivel, mikor és mennyit játsszon. Ez a fajta kontrol korlátok közé szorítja kreativitását és gondolkodását is.  

Szabadban szabadon

A téli időszakban, hidegebben nehezebben szánjuk rá magunkat a kinti időtöltésre. Máskor meg annyi lenne a tennivalónk a háztartásban, hogy kényelmesebb a meleg szobában tudni a gyereket, miközben rendet rakunk, mosunk, főzünk. A szabadtéri, kötetlen játéknak azonban rengeteg előnye van a gyerek testi fejlődése szempontjából. Az izomzat, az idegrendszer, a keringési rendszer is jelentősen profitál ebből a fajta mozgásból, ne tekintsünk hát rá hasztalan időtöltésként. Az érzelmi és mentális fejlődésben a kognitív funkciókat tekintve is óriási hozadéka van, én most mégis a fizikai előnyökre szeretnék rávilágítani.

A veszélyérzet megtapasztalása, a saját kompetenciák felfedezése, esszenciálisak a testileg és lelkileg is érett egészséges felnőtté váláshoz. Voltaképpen minden szülőnek ez a végső célja és vágya a gyerekével kapcsolatban – ideje hát a nagy rohanás közepette is fontos időt szánni ezekre a tevékenységére.

Ne gátoljuk, segítsük a fejlődésben – Ne körözz mindig körülötte!

Sokak számára már nem ismeretlen a helikopterszülőség fogalma. Az ilyen típusú szülő állandóan azt figyeli, mi történik vele, készenlétben áll, hogy bármikor közbe tudjon lépni, meg tudja óvni, mindig segíthessen neki. A szakemberek szerint ez a fajta túlzott aggódás, féltés nem tesz jót a gyermeknek, mivel a kicsik sokkal nehezebben tudnak kibontakozni. Vegyünk mély levegőt, merjük kicsit elengedni a kezüket, hagyjuk neki egyedül felfedezni a világot. Meg kell tapasztalni, hogy olykor hibáznak, elesnek, mert ebből is tanulnak. Ha ezt nem engedjük megtapasztalni nekik, akkor nem tanulják meg feldolgozni a kisebb csalódásokat, ezért tartani fognak minden akadálytól.

A helikopterszülőség veszélye az is, hogy ha a gyermek valamit elront, a szülő, hogy jobban megijed, mint a gyermek, amit persze a kicsi teljesen átvesz.  Érdemes inkább megdicsérni minden egyes új próbálkozásáért, ha sikert ér el valamiben, ami csak nehezebben jött össze, hiszen ez erősíti abban, hogy úgy érezze, képes nagyobb dolgokat is elérni. Így kitartóbb lesz, és kevésbé menekül el a kihívások elől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük