Babakelengye best of – mi szerepeljen rajta és mi ne

Kelengyelista készítése várandóság alatt
A babavárás lelkileg és fizikailag is kihívás. A pici még meg sem született, de a gondolatok, a napok és a családi költségvetés egy része is körülöttük forog. Attól kezdve, hogy egy kis élet megfogan biztonságban és jólétben szeretnénk szülőként tudni, így minden tőlünk telhetőt biztosítunk számára már a magzati létben is: szűrések és vizsgálatok, vitaminok. Közben kezdődik a fészekrakás, az otthonunk és szekrényünk előkészítése, átalakítása.

Amikor az ember az első babáját várja, nem tudja még pontosan, mi az, amire tényleg szüksége lesz, és mi az, ami abszolút felesleges tétel azon a – jó hosszú – babakelengye listán, amit a kórházban kapunk vagy a neten töltünk le. Ha az ember mindent gondosan meg akar vásárolni, akkor akár egy kisebb – nagyobb vagyont is elkölt, mire megérkezik a várva várt csöppség.

A babaipar által kínált termékekkel Dunát lehetne rekeszteni, mi az, ami tényleg hasznos, és mi az, ami teljesen felesleges? Összegyűjtöttünk 5 dolgot, ami szerintünk sokat segíthet és 5 dolgot, amire felesleges pénzt költeni.

Must have – ezeket érdemes beszerezned mindenképpen

1. Mellszívó

Ez az eszköz nem csupán arra szolgál, hogy a felesleges tejet lefejjük, eltároljuk. A megfelelően megválasztott mellszívó segíthet stimulálni, serkenteni a tejtermelést, emellett időt is spórolhatunk vele, ami az első hetekben meglehetősen drága kincs. Létezik elektromos és kézi mellszívó is. Az elektromos előnye, hogy könnyebben, gyorsabban és viszonylag fájdalommentesen lehet lefejni a tejet, kézi mellszívóval kicsit lassabb, nehezebb, ugyanakkor nem kell hozzá áram, egyszerűbb a használata.

2. Légzésfigyelő és bébiőr

Légzésfigyelő: A légzésfigyelő műszerek a csecsemők légzőmozgását regisztrálják, és amennyiben úgy érzékelik, hogy a csecsemő nem lélegzik, akkor hangos figyelmeztető-jelzést adnak le. Fontos, hogy megbízhatót vásároljunk, hiszen egy téves riasztás nagyon rémisztő lehet, ráadásul felébreszti az édesen szundikáló kisbabánkat. Amit a légzésfigyelő használat kapcsán azonban mindenképp meg kell említeni, hogy ezek a készülékek, csak riasztó készülékek, nem nélkülözik a szülői felügyeletet. Ahogy mondani szokták, nem életmentő készülékek, de életet menthetnek, ha a szülő tudja, mi a teendő egy légzésmegállás esetben.

Bébiőr hasznos eszköz, ha nagyobb lakásban laktok, esetleg kertetek is van, hiszen nagyobb szabadságot adhat a család mindennapi teendőinek elvégzésében, mert jelez, ha babád mocorogni vagy sírni kezd. Arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy csakis jó minőségű terméket válasszunk, mert ha rövid a hatótávolsága, vagy a szomszéd rádiója bezavar, akkor semmit sem ér.

3. Szoptatós párna és babafészek

A megfelelő szoptatási pozíció megtalálása külön kihívást jelent az újdonsült anyukák számára, így egy párna lehet nagy segítség. Míg várandós vagy megkönnyítheti a kényelmesebb pihenést, aztán a babával hazaérve segíthet a helyes, számotokra legkényelmesebb szoptatási pozíció megtalálásában. A kicsit rá tudod fektetni a megfelelő magasságban, így neki és neked is könnyebb, egészségesebb.

A babafészek ovális formája és megemelt szélei valójában az anyaméhhez hasonlítanak, ami rendkívül megnyugtató a babák számára, és segíthet nekik könnyebben elszundítani. Könnyű és kényelmes, egy nagyobb kiságyba helyezve a kicsinek nagyobb biztonságérzetet ad. Könnyedén áthelyezheted a házon belül, illeszkednek bármilyen stabil felületre, így valóban nagyon kényelmes módja annak, hogy egész nap biztonságban és kényelemben tartsd a babád. Ezen túlmenően, a babafészek ismerős környezet kényelmét nyújt gyermekednek, amikor új helyre viszed, legyen az egy másik szoba a házban, egy barát vagy rokon otthona.

4. Sterilizáló

A cumik, cumisüvegek, műanyag kanalak, rágókák, szoptatási kellékek mindegyike sterilizálást igényel. Az első 6 hónapban minden használat után, de minimum napi 1 alkalommal minden eszközt, etető- és játszócumit, üveget, a mellszívó tartozékait, sőt, később a hozzátáplálás eszközeit, a kiskanalat és tányért is sterilizálnunk kell. Többféle létezik belőle, vannak mikróban használható de elektromos sterilizálók is, így könnyedén ki tudod választani a nektek legmegfelelőbbet.

5. Bölcsőhinta

A bébihintát már újszülöttkortól biztonságosan használhatod bölcsőként. A babát a puha, minőségi pamutszövet lágyan körbe öleli, ami nyugtató hatással lesz rá. Hasfájós időszakban is hamarabb lecsillapodik, amikor finoman hintáztatod benne. A süppedő felületnek köszönhetően a kicsi koponyája sem deformálódik el. A ringatás, hintáztatás, rugóztatás hatására a kisbabák hamar ellazulnak, majd igen könnyedén el is alszanak. Rövid alvásokra remek választás lehet.

 Ezeket lehagyhatod a listádról

1.Babakesztyű

Szinte minden kelengye listán szerepel, mint amit a kórházba kell csomagolnimondván az újszülötteknek élesek a körmei, de még nem tudod levágni őket. A kesztyű jó lehet megvédi, hogy ne karmolja össze magát. A gyakorlat: a kórházban ha kéred, ráadják, viszont inkább azt javasolták, ne erőltessük, mivel a kisbaba a szájába veszi a kezét. Inkább a saját kezét rágja, mint a kesztyűt.

2.Baba vízhőmérő 

Vannak belőle nagyon cuki formában is, amiket nehéz otthagyni a polcon, de ez az, amire tényleg semmi szükség nem lesz – a kisgyerekes anyukák egybehangzó véleménye szerint. Olyan szülővel még nem találkoztunk, aki valóban használta volna: általában mindenki marad a saját könyökénél, mely tökéletes hőmérőnek bizonyul.

3. Baba körömvágó olló

Lekerekített végek, apró méret, természetesen rózsaszín vagy kék színben, csipesszel, reszelővel édes kis maci díszítéssel egy valódi manikűr készletben. A világon semmi szükség nincs rá. Igaz, meggyőzően hangzik, hogy a lekerekített végek miatt ez a legbiztonságosabb megoldás, hisz nem szúr, nem okozhatunk vele sérülést, de az igazság, hogy nem ezen múlik.Ha jó időpontban (mondjuk ha a kicsi épp alszik), akkor egy rendes ollóval sem fogod se megszúrni, se megvágni az ujjait.

 4. Pelenka szagtalanító szemetes

A pelenka szagtalanító szemetes kényelmes megoldás lehet annak, aki nem szeretne naponta többször a kültéri kukához szaladgálni, de ha a teli pelusokat összecsomagoljuk és külön, jól lezárt zacskóban gyűjtjük, nem kell tartanunk a szagoktól. Naponta egyszer azonban célszerű megszabadulni ettől a zacskótól is, hisz nem egészséges, ha napokig gyűjtjük és a lakásban tároljuk a kakis pelenkákat.

5.  Babamérleg

Az első időkben kiemelten kell figyelni a baba fejlődését, gyarapodását, ezért még ma is a legtöbb védőnő grammokat és centimétereket kér, követel az anyukáktól a havi rendszeres találkozók során, noha a pisis és kakis pelenkák száma is sok  információval szolgál arról, hogy elegendő táplálékhoz jutott-e a kisbaba. A kis súlyú vagy koraszülött babáknál indokolt a mérés, de az egészséges kicsiknél sokszor több stresszt okoz a szülőknek, mint amennyi információt jelent. Mivel a babamérlegeket főként az első hónapokban használjuk, így – ha csak nem terveztek rövid időn belül kistestvért –, felesleges költségekbe verni magatokat. Babamérleget akár a védőnődtől vagy a gyermek háziorvosától is igényelhetsz, de bérlésre is van lehetőség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük