Játékcunami helyett – tudatos örömszerzés gyereknek, gyerekkel

Ajándékozzunk okosan!
Az advent időszaka, a karácsonyi várakozás az egyik legkülönlegesebb időszak az évben. Felnőttként is magával ragadó a hangulat, az ünnepi készülődés, de gyermekként ez a varázslat időszaka. Szülőként a karácsony a vágyak teljesítéséről is szól, hiszen a picik meglepetése és ajándékozás öröme a család boldogsága.

Ajándék – csak tudatosan

A karácsony egy nagy ajándékdömping, ami egyrészt izgalmas, másrészt stressz kicsiknek és nagyok is. Egyrészt a családoknak évről évre nagyobb anyagi megterhelés, másrészt a nem tudatos vagy túlzásba vitt vásárlás a gyerekekre sem jótékonyan hat. A tudatosság nem feltétlenül időben való tervezést jelent. Gyerekeknél nem mindig jó, ha nagyon előre tervezünk. A kicsiknél sokszor hétről hétre változik az érdeklődés, és ami egyik nap izgalmasnak tűnik, az másnap már hidegen hagyja őket. Ha valaki gyermeknek vásárol, vagy készít ajándékot, törekedjen arra, hogy az aktuális vágyaikat, érdeklődési körüknek megfelelő dologgal lepje meg.

Fontos, hogy a gyermek aktuális igényeit vegyük figyelembe. Tudatosan keressük azt a játékot, amire karácsonyt megelőzően láthatóan igénye van, amivel ebben az időszakban szívesen tölt időt.

Érdemes az igények feltérképezése után egyeztetni a családban. Könnyebben el lehet műanyag játékok térnyerését, ha megbeszélhetjük, hogy a műanyag építőkockák helyett esetleg több családtag összeállva ad egy drágább, de fából készült készletet. Vagy egyeztetünk arról, hogy az értelmetlennek tűnő, csak vegyünk valami apróságot helyett, a vágyott, de drágább játékok közül beszerzünk egyet közösen. A választás és a tervek előtt beszélgessünk gyermekünkkel, kérdezzük meg, mi az, aminek örülne, mi érdekli, és figyeljük meg, mi az, amivel aktuálisan játszik.

A meglepetés izgalma

Élményt, csak nagyobb gyerekeknek

Sokan pontosan a játék felhalmozást elkerülendő valamiféle „élményt” kérnek, adnak a gyerekeknek. Noha egy állatkerti belépő, kalandpark-látogatás vagy érdekes, gyerekeknek való előadáséletre szóló emlék lehet, és árban ugyanannyira jönne ki, mint ha megvettük volna a hetvenhatodik túlárazott autót vagy Barbie-t. De!  A hatéves kor mégsem ajánljuk élményt adni ajándékba. Kiskorban a vágy teljesítését csak akkor élik meg, ha az »azonnal« teljesül, azaz kézzelfogható ajándékot is kapnak. Ebben az életkorban még nem tudják összekapcsolni tágabb időintervallumban az ajándék érzetével a programot, ezért csalódottságot érezhet, ha neki egy belépőjegy lapul a fa alatt.

Bőség zavara

Törekszünk a kontrollra, de ha nép a család, akkor sok kisebb nagyobb ajándék kerül végül a fa alá. A boldogság mámora aztán átcsap kis káosszá, hiszen a sok újdonság, szépség közepedte a gyerek nem tud választani, mivel is játsszon. A túl sok ingertől a gyerekek képtelenek elmerülni egy-egy játékban. Hogyan segítsünk neki? Milyen taktikát érdemes bevetni, hogy ne sírásba és veszekedésbe forduljanak az ünnepek?  Egy jó módszer lehet a vetésforgó, azaz időről időre lecseréli a gyerekek játékkészletét –nem kidobja a régieket, és helyettük újakat vesz – hanem pár havonta elcsomagolja a játékok egy részét, és másokat vesz elő, hogy a gyerekek az újdonság varázsával csodálkozzanak rá azokra a darabokra, amiket addig hanyagoltak.

Szortírozás – mindenki boldog lehet

Ilyenkor sok régen elfeledett játék is előkerülhet. Főleg az ünnepekre készülve válnak igazán figyelemfelkeltővé a szanaszét heverő, elhagyott játékok a gyerekszobában. A gyerekek rájuk untak, vagy beléjük sem szerettek. Érdemes a november végét, december elejét rászánni a játékok szelektálására, aminek köszönhetően előkészítjük a gyermek közvetlen környezetét, azaz a szobáját – és a lakást – az új játékok befogadására. Közös program lehet a szortírozás. A gyerekekkel együtt eldönteni, melyek azok a játékok, amelyekkel már nem szeretnének játszani, mert kinőtték őket.Azért érdemes őket is bevonni és közösen átnézni a szekrényt, mert így önállóságot és kompetenciát is adunk a gyermeknek, emellett nem tudhatjuk, hogy melyikhez kötik mély érzelmek annak ellenére, hogy esetleg láthatóan nem használja őket.

ADNI JÓ!

A karácsony előtti időszakban a játékok szelektálását jótékony cselekedetekkel is párosíthatjuk, amelynek során az érzelmi intelligenciájukat is fejlesztve vezetjük rá őket az adományozás szépségeire. A gyermek érzékenyítése szempontjából különösen fontos, hogy beszéljük arról, hogy vannak kevésbé szerencsés helyzetben élő családok, kicsik, akiknek nagy örömet okozhatnak azok a játékok, amikkel már nem játszik.

Segíts Te is velünk!

2023-ban, immár nyolcadik alkalommal szervezi meg a Családszervezetek Adventi Jótékonysági Gyűjtését a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK), melynek idei kedvezményezettje a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány. Az alapítvány speciálisan képzett bohócdoktorai országszerte 15 kórház gyermekosztályát látogatják heti rendszerességgel, emellett speciális programokkal vannak jelen idősotthonokban, valamint halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekben.

A támogatásukra szervezett Családszervezetek VIII. Adventi Jótékonysági Gyűjtése teljes bevételét a bohócdoktorok 15 kórházban tartandó ünnepi vizitjeihez szükséges költségek fedezésére szánják.

A cél, az ehhez szükséges 2.600.000 Ft összegyűjtése!
Egy perc nevetés száz tablettával felér! Támogassuk együtt a Bohócdoktorok ünnepi vizitjeit! A „Segíts a karácsonykor kórházban fekvő gyermekeknek” online adventi gyűjtésére a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány weboldalán kerül sor!

https://adomany.pirosorr.hu/kampany/segits-a-karacsonykor-is-korhazban-fekvo-gyerekeknek/

Ringató Adventi Jótékonysági ÉLŐ koncert

Az idei gyűjtés ismét kiegészül a Ringató Adventi Jótékonysági ÉLŐ koncertjével, amelynek időpontja 2023. december 10., vasárnap, 10:00. Aki szeretne a közös éneklésben, mondókázásban, karácsonyra hangolódásban a Ringatóval és a Kaláka együttessel részt venni, szeretettel várják a helyszínen, csak annyit kérnek a szervezők, hogy egy számára megfelelő és nélkülözhető összeggel, egy jelképes belépő árával támogassa a „Segíts a karácsonykor is kórházban fekvő gyermekeknek” gyűjtést az adománygyűjtő oldalon vagy a helyszínen.

https://adomany.pirosorr.hu/kampany/segits-a-karacsonykor-is-korhazban-fekvo-gyerekeknek/

Az adventi esemény részletei a Ringató Facebook oldalán lesznek elérhetőek hamarosan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük