Nyári fejlesztési tippek TSMT terapeuta szemével

játékbérlés TSMT eszközök bérlése

Ahogy közeledik a nyár, a szülők és a gyerekek számára is elérkezik a pihenés és kikapcsolódás ideje. Ugyanakkor, ha a gyermeked valamilyen fejlesztő terápiában vesz részt, fontos, hogy a nyári szünet alatt is fenntartsuk a fejlődést támogató tevékenységeket. Tibay Judit, TSMT (Tervezett Szenzomotoros Tréning) terapeuta, megoszt néhány hasznos tippet és tanácsot, hogyan lehet játékosan és hatékonyan folytatni a fejlesztést a nyári hónapokban is.

1. Mozgás és játék az udvaron

A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri tevékenységekhez. A friss levegőn való játék nemcsak szórakoztató, hanem számos fejlesztési lehetőséget is rejt magában:

 • Trambulin: Ugrálás közben erősödnek a gyermek izmai és javul az egyensúlyérzéke.
 • Rollerezés és biciklizés: Ezek a tevékenységek fejlesztik a koordinációt és a nagy mozgások harmóniáját.
 • Fáramászás és akadálypálya: Kiválóan fejlesztik a gyerekek térbeli tájékozódási képességeit és erősítik a kar- és lábizmaikat.

2. Finommotorika fejlesztése kreatív játékokkal

A finommotorika fejlesztése a nyári időszakban is fontos. Íme néhány játékos ötlet:

 • Homokozás és gyurmázás: Ezek a tevékenységek segítenek a kézizmok erősítésében és a finom mozdulatok pontosításában.
 • Festés és rajzolás: Nem csak kreativitásukat fejleszti, hanem a szem-kéz koordinációjukat is javítja.
 • Kézműveskedés: Készítsenek együtt képeslapokat, montázsokat vagy építsenek legóból. Ezek mind segítenek a vizuális észlelés és a finommotorika fejlesztésében.

3. Fejlesztő játékok otthon és utazás közben

Nem szükséges, hogy a fejlesztéshez mindig különleges eszközökre legyen szükség. Az otthoni környezet és az utazások is kiváló lehetőségeket nyújtanak:

 • Szólánc és tapsikolás: Ezek az egyszerű játékok fejlesztik a figyelmet és az auditív észlelést.
 • Szótagolós játékok: Segítenek az olvasási készségek fejlesztésében. Például, ha utazás közben autók rendszámait nézegetjük, és megpróbáljuk szótagolni a betűket.
 • Ritmusos mondókák és énekek: Javítják a gyermek ritmusérzékét és beszédkészségét.

4. Családi bevonás és közös élmények

A fejlesztés hatékonyságát növeli, ha a család minden tagja részt vesz benne. Az apukák és a testvérek bevonása nemcsak a gyerek fejlődését segíti, hanem erősíti a családi kötelékeket is:

 • Közös sportolás: Biciklizés, tollasozás vagy akár egy egyszerű focimeccs a kertben.
 • Közös kirándulások: Az erdőben vagy a parkban tett séták közben sok mozgásos játékot lehet beiktatni.
 • Családi játékestek: Társasjátékok, puzzle-k és egyéb közös tevékenységek fejlesztik a problémamegoldó készségeket és a csapatmunkát.

Nyári fejlesztési tippek TSMT terapeuta szemével (2. rész)

A nyári szünetben a pihenés és a szórakozás mellett fontos, hogy a gyerekek továbbra is olyan tevékenységekben vegyenek részt, amelyek elősegítik fejlődésüket. A következő részben további tippeket és konkrét gyakorlatokat mutatunk be, amelyeket könnyedén beépíthettek a mindennapokba, hogy a nyár ne csak kikapcsolódás, hanem a fejlődés ideje is legyen.

5. Játékos fejlesztés vízparton

A nyári melegben sok család tölti idejét vízparton. A vízi játékok nemcsak szórakoztatóak, hanem remek fejlesztési lehetőséget is kínálnak:

 • Úszás: Fejleszti az állóképességet, a koordinációt és az izomerőt.
 • Labdázás a vízben: Javítja a szem-kéz koordinációt és az egyensúlyérzéket.
 • Vizes akadálypálya: Állítsatok fel különböző akadályokat a sekély vízben, amelyeken a gyerekek átmászhatnak, átugorhatnak vagy átbújhatnak.

6. Nyári táborok és intenzív hetek

A nyári táborok kiváló lehetőséget nyújtanak a gyerekek számára, hogy intenzíven fejlesszék képességeiket, miközben új barátokat szereznek és jól érzik magukat:

 • TSMT táborok: Ezek a táborok célzott fejlesztési programokat kínálnak, ahol a gyerekek csoportos és egyéni foglalkozásokon vehetnek részt.
 • Sporttáborok: Az olyan táborok, ahol különböző sportokat próbálhatnak ki a gyerekek, fejlesztik az állóképességet, a koordinációt és a csapatszellemet.
 • Kreatív táborok: A kézműveskedés, a zene és a művészeti foglalkozások fejlesztik a finommotorikát és a kreativitást.

7. Strukturált napi rutin

Fontos, hogy a nyári szünet alatt is legyen egy struktúrált napi rutin, amelybe beilleszthetjük a fejlesztő tevékenységeket:

 • Reggeli mozgás: Kezdjétek a napot egy rövid tornával vagy sétával, hogy a gyerekek frissen és energikusan induljanak neki a napnak.
 • Délutáni pihenés: Az aktív délelőtt után fontos, hogy a gyerekek pihenjenek, olvassanak vagy csendes játékokat játsszanak.
 • Esti rutin: Lefekvés előtt végezzetek nyújtó gyakorlatokat vagy olvassatok együtt egy mesét, amely segít megnyugtatni a gyerekeket és felkészíti őket az alvásra.

8. Nyári olvasás és szövegértés

Az olvasási készségek fenntartása és fejlesztése nyáron is fontos. Íme néhány tipp, hogyan ösztönözhetjük a gyerekeket az olvasásra:

 • Napi olvasás: Minden nap olvassatok együtt, legyen az egy kedvenc könyv, egy érdekes cikk vagy akár egy recept.
 • Olvasási kihívások: Állítsatok fel olvasási célokat, például hogy hány könyvet olvasnak el a nyár végéig, és jutalmazzátok őket kis ajándékokkal.
 • Szövegértési játékok: Olvassatok el egy történetet, majd beszéljétek meg, hogy mi történt benne, vagy találjatok ki alternatív befejezéseket.

Összegzés

A nyári szünet ideális alkalom a pihenésre és a kikapcsolódásra, de ugyanakkor fontos, hogy a gyerekek fejlődése se álljon meg. Tibay Judit TSMT terapeuta tippjei és tanácsai segítségével könnyedén beépíthetitek a fejlesztő tevékenységeket a mindennapokba, így a gyerekek játékosan és hatékonyan fejlődhetnek a nyár folyamán is. Ne feledjük, a legfontosabb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat és örömmel vegyenek részt ezekben a tevékenységekben!

 

FONTOS:

Ha szeretnéd meghallgatni a blogcikk alapját képező beszélgetést a témában, akkor IDE KATTINTVA KÉRHETED A BESZÉLGETÉS TELJES FELVÉTELÉT >>

 

játékbérlés tsmt fejlesztő játékok és eszközök bérlése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük