Nyári pancsolás – a víz fejlesztő ereje

Pancsolás
A vizező, pancsolós tevékenységek – legyen szó akár egy kis, felfújható medencében, nagyobb lavórban vagy vödörben való játékról – nagyszerű lehetőséget teremtenek a játékos fejlődésre. A megszokottól eltérő, az érzékekre ható élmények nagy hatást gyakorolhatnak a nyelvi fejlődésre, a problémamegoldásra, a fantáziára, a nagy- és finommotoros képességekre, a kognitív képességekre is.

Most lehet, sőt érdemes pancsolni és öntögetni

A vizes játékok, a pancsolás elsősorban a taktilis érzékelést fejleszti. A taktilis érzékelés a bőrfelületünkkel történő ingerfelvételt és ismeretszerzést jelenti. Ide tartozik az érintés, nyomás, fájdalom, hőmérséklet, forma és súly észlelése, tárgyak e tulajdonságainak megtapasztalása a bőrrel való érintkezés, kézbevétel által.

A taktilis érzékelés által az agyba jutó ingerek erősítik a gyerekek testtudatát, a test és a külvilág közötti határok meghatározását, valamint a fizikai és mentális képességeket is előre mozdítják. 

Nyáron lehet öntögetni, nem baj, ha elázik a ruha, hiszen a víz, vagy legyen szó bármilyen folyadékról, egyik edényből másikba öntögetése izgalmas játékká alakul. Nem is gondolnánk, hogy ami nekünk felnőtteknek egy teljesen hétköznapi feladat, a gyerekek számára az egyik legjobb módszer a finommotoros képességek fejlesztésére, hiszen az öntögetés, a kanalazás, a keverés a szem-kéz koordinációt is javítják, és így “előkészítik” a rajzoláshoz, íráshoz szükséges mozgásokat.

A víz testet és elmét is edzi

Pancsolás során a babáknak ülés közben erősödik a törzsük, karjuk, felsőtestük, ezáltal segíti a helyes testtartás kialakulását. Sőt, mivel a vízben máshogy kell mozogni, ez a fajta játék a gyerekek izomzatát is erősíti, és ezzel együtt javul az egyensúlyérzék és a koordináció is. 

Hogy fejleszt?

  • A finommotorika mellett a nagymozgásokat is fejlesztik a vizező játékok, például azzal, hogy a kisvödröket emelik, megtöltik vagy emelik, vagy ha feltörlik a kiborult vizet.
  • Mivel a fény máshogy tükröződik a vízben, a víz alatt úszószemüveggel másképp néz ki a világ, ez fejleszti a koncentrációt is. 
  • A víz ugyanakkor megnyugtató lehet a kisgyerekek számára, segíthet nekik relaxálni egy kifejezetten nyűgös nap során, vagy gondoljunk mondjuk egy kis csónakban pihenésre, ami a pocakban töltött időszakra emlékezteti őket.
  • Pancsolás, vizezés közben a tudományos gondolkodás, a matematika vagy a fizikai bizonyos alapelveit is megmutathatjuk a gyerekeknek: mit jelent, ha valami teli vagy épp üres,milyen ha lebegnek a tárgyak a víz felszínén és mit lát, ha épp süllyednek le.
  • A horgászos vagy búvár játék közben a problémamegoldó készsége is fejlődik.

Milyen játékokat érdemes választani? 

Fontos, hogy a kiválasztott vízi játékok örömet és fejlődést biztosítsanak a gyerekeknek, ugyanakkor életkorának megfelelőek legyenek és biztonságosak.

Vizes játékok gyerekeknek 1 és 3 éves kor között

Ebben a korban már a szórakozásé a főszerep, ami pedig tökéletesen alkalmas a kislányod, kisfiad észrevétlen fejlesztésére is. Egy malom, amiben figyelheti a víz mozgását nagyon szórakoztató számukra. A horgászjátékok és labdák már ügyességet fejlesztő játékok, melyeket használva egyre ügyesebb lesz gyereked.

Gyerekeknek 3 éves kor felett

3 éves kor felett már bátran mehetnek a vizes csúszdák, vízijátszóterek, a vízipisztolyozás és a különböző labdajátékok is. Ebben az időszakban már a kicsik elkezdhetnek az úszással ismerkedni, amely remek sport, mozgásforma is. Nyáron sokan engedik, hogy a gyerekek a nyilvános szökőkutakban hűsítsék magukat. Ezt azonban ajánlott elkerülni, mert a víz nagyon szennyezett lehet, számos betegség forrása a köztereken található vízben való pancsolás.

Mire figyelj oda?

  • Csak olyan játékot válassz gyermekednek, ami életkorának megfelelő, amiben vízbiztosan tud mozogni!
  • Mindig figyeld a gyerekeket játék közben, ha a vízben, vagy víz közelében játszanak, ne hagyd őket felügyelet nélkül!
  • 3 éves kor alatt vegyél részt te is a játékban, Te vagy a minta, a példa ekkor is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük