A szabadságban rejlő erő: Montessori módszer a gyakorlatban

Montessori pedagógia

Ugye, hogy milyen csodálatos érzés figyelni a gyerekeinket, ahogy teljesen belefeledkeznek a játékba? Ahogy felfedezik a környezetüket, úgy minden egyes percben fejlődnek, tanulnak, változnak mindezt a saját tempójukban. A Montessori módszer lényege pont abban rejlik, hogy hagyjuk a gyerekeket az önálló tanulás útján, a saját tempójukban fejlődni.

Nem lehet elrontani

A Montessori pedagógia egyik legfontosabb ismérve, hogy nagy önállóságot ad a gyerekeknek tevékenységük megválasztásában egyediségük, eltérő fejlődési ütemük, igényeik alapján. 

 Montessori módszer a gyermek tiszteletére épül! 

Az óvónő szerepe, hogy a gyerek segítő társa legyen, és a háttérből hárítsa el az akadályokat, egyengesse az utat, amin a gyerekek haladnak. 

Fontos a spontán tevékenységet ösztönző és segítő környezetet kialakítása, ahol a tanulás nem más, mint örömteli és élvezetes elfoglaltság. Nem kell velük a környezetünk, felnőttek velük szemben támasztott követelményeknek megfelelni, csupán saját kíváncsiságukat kielégítve tanulni. 

Már kicsi, óvodás korban kialakul a gyerek tanuláshoz való pozitív viszonya, saját sikerélményeként megélve. Itt nem lehet semmit elrontani, a gyerek saját magát ellenőrzi és kijavítja. A Montessori módszer nagy előnye, hogy ez a módszer az élet minden területére felkészíti a kicsiket: a természettudományok megismerésére, zenére, mozgásra. Nagy hangsúlyt kap a természet szeretete, ők viselik gondját a növényeknek, megfigyelik az állatokat stb.

Mindennapi élet játékos formában

Nagyon fontos, hogy otthon jól áttekinthető rend legyen, mert az biztonságérzetet ad a gyerekeknek. Belépve egy Montessori szemléletű helyiségbe egyből szemet szúrnak a módszer jellemzői: alacsony, nyitott polcokon, szépen sorakoznak a természetes alapanyagból vagy saját kézzel készült játékok. Minden a gyerekek számára elérhető magasságba és jól láthatóan, hogy megtalálja, amit keres. 

A gyerekek és az óvónők, tanítónők legtöbbször egy kis szőnyegen dolgoznak, de van mindig megfelelő magasságú kisasztalt és szék is. 

A Montessori módszer praktikus eszközöket, játékokat használ, amelyek a mindennapi élet eszközeit, tevékenységeit szimbolizálják, és a gyerekekben a gyakorlatiasságot erősítik.

Nagyon fontos, hogy a gyerekek valóban takarítsanak, mossák le az asztalt, töröljék le a port, cseréljék ki a vizet a virágok alól. Csak így válik természetes cselekvésükké a gyakorlat. Ügyesedik a kezük, erősödik izomrendszerük felkészülve a későbbiekben a feladatok önálló maradéktalan ellátására.

Egy kicsit más szülői attitűd

Szülőként természetes, hogy segíteni és támogatni akarjuk a kicsiket, amiben csak tudjuk. Ahhoz azonban, hogy gyermekünk magától tanuljon és fejlődjön, tennünk kell egy lépést hátra! 

Noha nagyon nehéznek tűnik, de fontos, hogy ne avatkozzunk bele olyan folyamatokba, amiről gyermekünk úgy gondolja, magától is meg tudja csinálni. Pl.: pizsama felvétele, egy cipő felhúzása. Hagyjuk, hogy megtapasztalja, mit, hogyan kell megoldani. Talán lassabb, és nem is mindig sikerül elsőre, de az így megszerzett sikerélménnyel az önbizalma is nőni fog, nyitott lesz arra, hogy új dolgokat tanuljon.

Mire figyeljünk oda?

Mint minden új dolgot, ezt is lépésekben érdemes bevezetni a család életébe. Néha pár aprónak tűnő változás is sokat jelenthet. Például az ömlesztett, dobozba szórt játékok helyett szépen polcra rendezett kevés eszköz is jelentős lépés ezen az úton. A játékok kiválogatása, majd rotálása egy remek megoldás. 

Ha megoldható, érdemes egy polcot berendezni, vagy fiókot kinevezni, amiben a gyermek ruhái vannak, és ő is eléri azokat. A www.jatekberles.hu oldalon legnépszerűbb játékunk a Montessori hinta, melyet ide kattintva tudsz kibérelni: ÉRDEKEL

Mit és hogyan fejlesztenek a Montessori eszközök?

Érzékelés eszközei

Ezek az eszközök segítik az érzékek észlelését, fejlesztik az érzékelést. 

Segítségükkel a gyerekek képesek lesznek megkülönböztetni hangokat, szagokat, ízeket, különféle felületű, anyagú tárgyakat, a mély-sekély, széles- keskeny, magas-alacsony, vékony-vastag, rövid-hosszú, kicsi-nagy viszonyokat, dimenziókat, színeket és azok árnyalatait, stb.

Matematikai nevelés eszközei

A matematikai eszközök segítenek a gyerekeknek elsajátítani a számokat, a hozzájuk tartozó mennyiségeket, számfogalmak kialakulását, a mértékegységeket, a matematikai összefüggéseket, törvényszerűségeket is például.

Anyanyelvi nevelés eszközei

Segítik a kommunikáció kialakulását, fejlődését, ösztönzi a gyermeket saját anyanyelvének minél alaposabb megismerésében, a írás, olvasás elsajátításában. A Montessori módszerben sok a mondókázás, a versmondás, a mesélés. 

Fontos a módszerben a szókincs bővítése. Az anyanyelvi nevelés eszközei a betűképekkel, beszédhangokkal, írásképekkel, írásvonalakkal, az írást/olvasást megalapozó ismeretekkel ismerteti meg a kisgyermekeket.

Kozmikus nevelés

Ide tartozik minden, ami körülvesz bennünket, biológia, történelem, csillagászat, fizika stb. A környezet megismerése a gyermekek ösztönös törekvése, a világ és annak törvényszerűségei kimeríthetetlen téma számukra.

5 tipp, amit jegyezz meg a Montessori kapcsán!

  1. Törekedj arra, hogy a gyereket rend vegye körül! Pakoljon ki ő, ha valamit szeretne, a játék végén pedig ő tegye azt vissza a helyére.
  2. Vonjuk be őt a hétköznapi tevékenységekbe! Elteheti a tányérját, letörölheti az asztalt, próbálhat felsöpörni. A lényeg, hogy a korának, képességeinek megfelelő feladatokat bízzuk rá!
  3. Mutassunk példát! Kérem, köszönöm szavak használatával mi magunk járjunk elől! Ezzel megismertetjük vele az udvarias viselkedés alapjait.
  4. Letisztult, könnyen érthető szabályokat állítsunk fel! Amikor csak lehet adjuk meg neki a választás lehetőségét!
  5. Ne a tiltással foglalkozzunk, hanem mutassuk azt, amit szeretnénk megtanítani neki. Ne ellenőrizzük, vagy dorgáljuk állandóan! A Legyen napirend, legyenek feladatai, a játékidőt viszont mindig szabadon tölthesse!

Összegzés

Összességében elmondható, hogy a Montessori módszer nagyobb szabadságot ad a gyermeknek a tevékenységek kiválasztásában és annak végrehajtásában is. A gyerek letisztult környezetben saját kisebb kudarcai és sikerélményein keresztül fejlődik. A mindennapi tevékenységekre, mint eszközökre és lehetőségekre tekint, így a későbbiekben is használható tudás birtokába kerülnek a kicsik.

Próbáltad már a Montessori hintát? Oldalunkon ki is tudod bérelni, ha ide kattintasz: ÉRDEKEL A HINTA

Montessori hinta játékbérlés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük