A mozgásfejlődés későbbi szakaszai

Új cikkünk a szem-kéz koordináció és a finom-motorikus fejlődés 6 hónapos kor utáni szakaszait mutatja be. Megnézzük, hogyan ügyesedik a baba keze a bonyolultabb feladatok végrehajtásához.

A fejlődéssel foglalkozó szakemberek gyakran használják a „szem-kéz koordináció” kifejezést, ami a szem és a kéz összehangolását jelenti annak érdekében, hogy a baba elérje a különböző tárgyakat és azokkal változatos műveleteket tudjon végrehajtani (pl. a szájához emel valamit).

Ezzel párhuzamosan, alakul az ún. finom-motorikus fejlődés is, vagyis a kéz és az ujjak irányítása, így a baba apróbb tárgyakkal finomabb mozdulatokat is végre tud hajtani pl. kicsomagol valamit. A kezek is megerősödnek, így a baba képes dolgokat megfogni, forgatni, tartani, megmozdítani.

7 hónapos korban kezd el kísérletezni azzal, hogy mindent a kezébe vesz, és nemsokára eldobja. Olyan, mintha a bolondját járatná velünk: megfogja a cumisüveget, kanalat, aztán egy finom mozdulattal ledobja a földre és amint visszakapja, kezdi elölről. Ez azt jelenti, hogy felismerte az összefüggést saját mozdulata és a tárgyak mozgása között, tehát, ha kinyitja ujjait, a tárgy leesik.

8 hónapos kor környékén a különböző anyagokat és felületeket tapogatja és már meg tudja különböztetni a puha, kemény, szúrós stb. felületeket. Ekkor már át tudja venni a tárgyakat egyik kezéből a másikba és össze tudja érinteni őket. Kezei képesek együtt és külön is mozogni.

Körülbelül 1 éves kor környékén a kicsi mutató- és hüvelykujját csipeszként is tudja már használni, apróságokat (gombot, mazsolát is felszedeget). A baba most már képes a ceruza megfogására is, lassan tud már kanállal is enni. Egy éves kor környékén már megfigyelhető (bár még nem kialakult) a bal és a jobb kéz dominanciája.

A kezek mozgása mellett kb.6 hónapos kor után a nagymozgások fejlődése is beindul, vagyis a mászáshoz, üléshez, felálláshoz, járáshoz szükséges izomcsoportok megerősödnek, kialakul azok idegrendszeri koordinációja. Mindezek mellett hallása, látása tovább finomodik, képes lesz színeket és formákat, hangszíneket, dallamokat felismerni.

Szintén fél éves kor után vesz nagy lendületet az akarati viselkedés kialakulása, a babának egyre inkább kialakulnak a saját céljai és felismeri a megvalósításhoz szükséges lépéseket. Ezen készségek birtokában a gyerekek már tudnak például mászás közben valamit tolni, ülve gombokat nyomogatni, kereket tekerni és olyan összetettebb játéktárgyakkal is képesek játszani, mint a multifunkcionális foglalkoztatók, formaegyeztetők.

3-6 éves korban, már minden alapmozgás birtokában, a finommotorika újabb fordulatot vesz és 7 éves korra fejlődik ki olyan mértékben, amely optimális alapot biztosít a rajz- és írástanuláshoz.

Játék ajánlatunk: 

Bérelj Te is játékot tőlünk, és fejleszd babádat játékosan otthon! Tekintsd meg teljes kínálatunkat is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük