A készségfejlődés alapjairól

Amikor egy nagyobb gyermekkel labdázunk, már természetesnek tűnhet számunkra az a könnyedség, ahogy a gyermek elkapja és eldobja a labdát. Hallottál már a szenzoros integrációról? Olvasd el cikkünket és megtudod, miért olyan fontos folyamat ez.

Egy nagyon bonyolult folyamat eredménye az, hogy az elme össze tudja kapcsolni a labda látványát, fel tudja mérni a labda sebességét, súlyát, ezt összehangolja a fej, a törzs, a karok, lábak helyzetével.

Egy kisebb gyermek számára ez komoly nehézséget jelenthet, mert még nem képesek arra, hogy mozgásukat, érzékelésüket úgy szervezzék, hogy közben folyamatosan figyelembe veszik saját testük helyzetét és a környezet jelzéseit.

Ha készségfejlesztésről beszélünk, nagyon fontos ismernünk a szenzoros integráció fogalmát. Leginkább azok a szülők találkozhattak már ezzel a kifejezéssel, akik gyermeküket valamilyen fejlesztő foglalkozásra vitték, ez esetben a „szenzoros integrációs terápia” szóösszetételben.

A szenzoros integráció az idegrendszerben zajló folyamat.

A különböző érzékszervekből származó információkat (látás, hallás, szaglás, testhelyzet- és mozgásérzékelés stb.) az idegrendszernek össze kell kapcsolnia, hogy megfelelően tudjunk reagálni. A szenzoros integráció kifejezésből tehát a „szenzoros” szó az érzékszervekből származó információkra, az „integráció” pedig az összerendeződésre utal.

Ez a folyamat már nagyon korán, az anyaméhben kezdődik akkor, amikor a magzati agy érzékeli az anya testének mozgásait.

Amikor az összekapcsoló folyamat zavart szenved, csökken az idegrendszer teljesítménye anélkül, hogy kimutatható agyi sérülés bekövetkezne. Tehát a gyermeknek nincs semmilyen szervi baja, mégis képtelen a tábláról a füzetbe másolni szavakat. Látja, mi van a táblán, mintát is tud követni, csak éppen képtelen a kézmozgást és a látott szavakat összehozni, úgy hogy közben hol a táblára, hol a papírra pillant.

Az ilyen zavarnak változatos okai lehetnek, leggyakrabban a szülés alatt bekövetkező oxigénhiányos állapot lehet felelős. A szenzoros integrációs zavar tünetei is a nagyon enyhétől (pl. a gyermek kicsit ügyetlen mozgású) a súlyosabbakig terjednek (komoly tanulási nehézségek). Erről részletesen legközelebb írunk.

A gyermekkori játékok azonban nagymértékben segítik az idegrendszer munkáját, hiszen a játéktevékenység és a mozgás alkalmat ad a gyermeknek a különböző érzékletek összerendezésére.

Csecsemőkorban leginkább egyensúlyfejlesztő (pl.hinta) játékok, valamint a változatos ingereket (tapintási, látási, hallási stb.) egyszerre biztosító játékok segítheti hatékonyan az idegrendszerben zajló összerendeződési folyamatokat. Vagyis például az egyensúlyfejlesztő játékok sokféle készség fejlődését ösztönzik azáltal, hogy az agy összerendező feladatait támogatják.

Játékajánlatunk a mozgásfejlődéshez:

Bérelj Te is játékot tőlünk, és fejleszd babádat, gyermeked játékosan otthon! Tekintsd meg teljes kínálatunkat is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük