A tükör, mint az önfelismerést segítő egyszerű játék

Az önfelismerés készsége fokozatosan alakul ki gyermekkorban, a tükör pedig nagyszerű vizuális készségfejlesztő eszköz, mely segít gyermeknek megismerni a saját testét, vonásait. Mikor kezdik a babák megérteni, hogy a tükörben saját magukat látják?

Eleinte bőven elég, ha a babának kiságytükröt vagy tükrös felülettel ellátott babajátékokat adunk (pl. a játszószőnyegen), a későbbiekben (1 éves kor felett) pedig hasznosnak tartom, ha a gyermekszobában egész alakos tükör is helyet kap.

A tükörben történő önfelismerésnek több szakasza van, a gyermek körülbelül 2 éves korra érti meg véglegesen az összefüggést saját teste és a tükörképe között.

3 hónapos kor előtt a babák még nemigen érdeklődnek a saját vagy más tükörképe iránt. Nagyjából 4 hónapos kor után a babák többsége már nyúl a tükör felé, megérinti azt, rámosolyog a „tükörben látható másik babára”. Természetesen ekkor még nem értik, hogy tükörképet látnak. Aztán egyre izgatottabban érdeklődnek a tükörben látottak iránt, esetleg beszélnek a tükörképükhöz, vagy hangosan kacagnak rá, illetve ha a másik személy is belemosolyog a tükörbe, a baba megismeri és visszamosolyog.

Mivel a babákat nagyon érdeklik az arckifejezések, jó játék, ha háton vagy hason fekve belenézünk a babával a tükörbe és vicces arcokat vágunk, különböző érzelmeket mímelünk, hangokat adunk ki. A babák kezdettől fogva – már újszülöttkorban is – képesek az arckifejezések utánzására és ezt a tükörben is gyakorolni fogják. A tükörrel való játék során a baba felfedez bizonyos ok-okozati kapcsolatokat, az arckifejezések megfigyelése, utánzása pedig előremutat az érzelem-felismerés, a kapcsolatteremtés és empátiás készségek kialakulása felé. A tükröt érdemes olyan helyre tenni, ahol a baba általában nézelődni szokott pl. pelenkázó asztal felé, a kiságy rácsaira, játszószőnyegre stb.

Körülbelül 9-10 hónapos korban kezdi megérteni, hogy a tükörben saját magát látja és nem pedig egy másik babát, illetve a tükörben látott tárgyakat is ettől az életkortól kezdik a valós helyükön: maguk mellett, mögött keresni.

Nagyjából 18 hónapos korban figyelhető meg, hogy a gyerekek lopva az arcukra festett maszatot az arcon és nem a tükrön kezdik el keresni. A tükör megértését tesztelhetjük úgy is, hogy váratlanul megjelenünk a tükör előtt álló gyermek látóterébe. Ha hátra fordul, akkor már megértette a tükör lényegét.

Fontos, hogy a gyermek közelébe mindig biztonságos tükör kerüljön, vagyis lehetőség szerint legyen törhetetlen, szélei lekerekítettek, és kísérjük figyelemmel a gyermekünket!

Várnai Dóra, pszichológus

Babatükörrel felszerelt játékajánlatunk: 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük