Játék és mozgás a szabadban

Játék a szabadban
A vacogós tél és a változékonyabb tavasz után a nyári meleg kicsalogatja a kicsiket és nagyokat a szabadba. Sokáig van világos, szünet van, így a kicsik birtokba veszik a kertet, játszóteret. Amellett, hogy a négy fal közül kiszabaduló manóknak igazi mennyország a környezet felfedezése, a kicsiknek óriási szükségük van arra, hogy jó levegőn legyenek, és sokkal nagyobb térben mozoghassanak. Azok a gyerek, akik megfelelő időt töltenek a friss levegőn, kevesebbet betegszenek meg vagy könnyebben túlesnek rajta. A gyerekek friss levegőn eltöltött idő után jobban is alszanak.

Miben tudnak a legtöbbet fejlődni?

A gyerekek mindenre kíváncsiak, élvezettel és észrevétlenül fejlődnek úgy, hogy a megtapasztalt élmények rögzülnek is bennük. 

A szabadtéri játék támogatja az egészséges testi fejlődést, fejleszti az állóképességet és a koordinációt is.

Amikor a gyerekek a szabad levegőn futnak, játszanak, azzal segítik az egyensúlyérzékük fejlődését és erősítik az ugrásnak, mászásnak, dobásnak, futásnak a képességét. Kint megtapasztalják saját bőrükön az időjárást, az évszak változásait és a különféle állatokat, növényeket.

Erőnléti fejlődés: A rendszeres ás változatos mozgás erősíti az izmokat, javítja a keringést, így erősíti az immunrendszert. A kültéri játékok révén korábban nem tapasztalt gyorsasággal indulhat meg a csöppségek mozgásfejlődése. Körülbelül tizennyolc hónapos kor körül jön el a járgányok ideje. Kismotor, bicikli, roller… más-más izomcsoportot hoznak mozgásba, a gyerek egyre magabiztosabban és ügyesebben mozogjon, megtapasztalja a sebesség élményét és a biztonságos lendületkezelést.Szocializáció: Megtanulunk kapcsolatot teremteni, alkalmazkodni, másokra odafigyelni, döntéseket hozni, szabályokat alkotunk és problémákat oldunk meg közösen.

Önbizalom erősítés: A szabadtéri játékok során mindig akadnak kihívások, amelyeket teljesítve a gyerek legyőzi a félelmeit. Lehet ez hintázás, csúszdázás, mászókára mászás. Spontán, saját szórakozásból választott tevékenység. Nyomás és elvárás nélküli örömforrás.

3+1 kihagyhatatlan tényező, amit figyelembe kell venned

Mikor kültéri játékot keres valaki, akkor van pár dolog, amit érdemes figyelembe venni. 

  1. A kert mérete nagyban befolyásolja, hogy milyen kültéri játékot tudsz elhelyezni. Ne zsúfold túl a kertet, mert először játszótérré változik, utána pedig inkább akadálypálya lesz. 
  2. Amikor kültéri játékokat választasz, nagyon fontos a biztonsági szempont is, hogy elkerüld a baleseteket. Kerüld a kemény, éles felületeket.
  3. Fontos kérdés a gyermek életkora.Mindig olyan játékot keress, amit a legkisebb csemete is magabiztosan tud használni. 

+1 Fa vagy műanyag játék? A kerti eszközöknél nem pusztán az a lényeg, hogy hosszasan lekössék a kicsik figyelmét, sokat nyom a latban, hogy azok mennyire időtállóak. A fa játékok tartósak és strapabírók. Ha jó minőségű termék mellett teszed le a voksod, az akár több évtizedekig is kiszolgálja majd a családot.

Mi ezeket a játékokat ajánljuk Neked

Homokozás

A homokozás nagyon fontos a gyermek fejlődése szempontjából, ugyanis rengeteg érzékszervet fejleszt. 

A homokozós játék során a szociális készség is fejlődik, ahogyan a kicsik együtt építenek várat már a közös munka elsajátításának az előszobája. Homokozás közben a kicsi kedvére alkothat, de fejlődik nemcsak a kreativitása, hanem a kézügyessége is. 


Feber – Kültéri játszóasztal 3 in 1

Praktikus asztalka 3 az 1-ben: homokozó, pancsoló játék és kreatív asztal.
A megfelezett asztallap egyik felében homokozó, a másik felében pancsolós-vizelős játék található. Tartozik hozzá vízimalom, kishajók és homokozó eszközök. Az asztallap leemelhető a lábáról és a földön is játszható.

Csúszdázás

A csúszda nemcsak örömöt, de bátorságot is ad. A lecsúszásért pedig meg kell dolgozni, fel kell mászni hozzá, ami fejleszti a szem-kéz és a szem-láb koordinációt is.

Smoby Királyi csúszda
Hosszabb, izgalmasabb csúszda a nagyobbaknak. Smoby Királyi csúszda, kerti slag csatlakozási lehetőséggel

D-Toys csúszda
Ezzel biztonságban megtaníthatod picidet csúszdázni, miközben remekül mulattok, hiszen extra hosszú, 2 méteres csúszófelületének köszönhetően óriási mókában lehet részetek. A lépcső fokait megmászva a picik megtanulják, hogyan kapaszkodjanak meg a fogókában, mely a biztonságukat szolgálja.

Hintázás

A hintázás nélkülözhetetlen szerepet tölt be a megfelelő egyensúlyérzék, a térérzékelés, a ritmusérzék, a mozgáskoordináció és a finommotorikus mozgás kialakulásában. Szakértők szerint az a gyermek, aki sokat hintázott, később könnyebben tanul meg írni, olvasni; mozgáskoordinációja és egyensúlyérzéke is fejlődik. Legyen az libikóka vagy felfüggeszthető hinta – a hintázás izomfeszítő és izomlazító mozdulatsorai fantasztikusan hatnak.

Smoby Bébi hinta állvánnyal

Ez a hinta hamar a kisgyermek kedvence lesz. Könnyen összeszerelhető állványnak köszönhetően bátran hintázhat akár a lakásban akár kint a szabadban a kiesés veszélye nélkül.

Szülinapi óriás játékcsomag kültérre

Az óriás kültéri szülinapi csomag 8 féle játékot tartalmaz, megtalálható benne:

1 óriás játszósátor és alagút rendszer
1 db Decathlon egyensúlyozó készlet,
1 db nagy Gonge tölcsér,
1 db állatos keresztdobáló játék,
6 db puha bója,
1 db szaturnusz ugráló labda,
2 db gátugró bója,
1 db 2 méteres csúszda

Trambulin

Nagyon klassz kültéri játék, mert szuper móka és nagyon jól fejleszti a gyermek egyensúlyérzékét. Jókedvre derít és erősíti az izomzatot. Az ugrálás egy olyan összetett mozgásforma, mely számos területet fejleszt, így az egyensúlyérzéket, a mozgáskoordinációt, és persze az izmokat is.

Trambulin 98 cm-es Spartan
Egy kiváló mozgásfejlesztő eszköz otthonra, melyet TSMT tornához is szoktak használni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük