Kíméld a pénztárcát és a Földet – lépj be a körforgásba!

A fogyasztói társadalomban a vásárlás olyan, mint a levegővétel. Vegyünk újat, vegyünk még egyet. A gyerekeink, a pénztárcánk és nem utolsó sorban a Földünk védelme lehet olyan szempont, ami változásra, tudatosságra ösztönöz. Néha egy ruhadarabról való lemondással több ezer liter vizet nyersz a Világnak! Így lehetsz tudatos, de egyben trendi családanya is!

Sokkoló, hogy sokkolunk

Szeretek vásárolni, sosem tagadtam. A megjelenésemre és a gyerekekére is igyekszem odafigyelni. Ez nem csak a divatosságot, a praktikumot is jelenti, ami a kicsiknél időről időre gyakorlatilag teljes ruhatárcserét jelent. Ami nemcsak a pénztárcát, de a Föld erőkészleteit is leszívja. Az ENSZ szerint a globális szennyvíz szennyezés 20%-áért és a hulladék szennyezés 10%-áért a divatipar felelős. Hihetetlen mennyiségű vízfelhasználással és mérgező kémiai anyagok alkalmazásával jár a ruházati termékek előállítása, és ezen kemikáliák a vízbe kerülve veszélyeztetik az élővilágot.

„Egyetlen farmer előállításához 7600 liter ivóvíz szükséges. A divatos koptatott hatás érdekében pedig ötféle nehézfémet használnak, amelynek javarészt az élővizekbe kerül.”

A divatipar azonban megállíthatatlan, a két legnagyobb fast fashion üzletlánc, a H&M és a Zara 2022-ben csak áprilisig 11 ezer új stílust jelentetett meg, míg ugyanebben az időszakban az ultra fast fashion Shein 314 877-et. 

Ez nem játék

A ruhák mellett egy család életében a játékfelhalmozás jelent hasonlóan nagy kihívást. Mielőtt megszületik a gyermek, megfogadjuk, nem lesz tízezernyi játék a szobájában, csak annyi, amennyivel valóban játszani fog. Aztán telnek az évek, a karácsonyok és a szülinapok…A lakásban pedig nem marad „játékmentes” zóna. A legnagyobb baj, hogy a műanyag játékok minősége is egyre rosszabb, csak kevés az időtálló darab. A törött játékokat, szelektált darabokat csak kevesen dobják a megfelelő helyre, csak kevés darab alkalmas az újra hasznosításra, a hagyományos, vegyes szemétbe kerülve pedig óriási mértékű szennyezést jelent. 

Ráadásul gyakran előfordul, hogy játékokat visszahívnak, mert olyan veszélyes szintetikus anyagokat tartalmaznak, amelyek súlyosan károsíthatják a gyermekek egészségét. A kirakós játékok formaldehidet, rákkeltő anyagot tartalmazhatnak. A mackók tartalmaznak lángmentesítő anyagokat, és akadályozhatják a gyermek természetes fejlődését. 

Mit tehetünk?

Legyen szó ruháról, vagy más fogyasztási cikkről, a használt áruk vásárlásának egyik előnye, hogy nem keletkezik annyi hulladék, kevesebb a felesleges csomagolás. 

Lépjünk be a körforgásba!

A ruházkodás esetében rengeteget tettünk a fenntarthatóságért már azzal is, ha a megvásárolt ruhadarabot minimum harmincszor viseljük is. Teljesen mindegy, hogy honnan származik az adott darab, a lényeg, hogy viseljük. A fenntarthatóbb divatipar előmozdításában, és az egyik legjobb módja annak, ha a ruhákat minél tovább tartjuk forgalomban, akár 20-30%-kal csökkenthetjük a szén-dioxid-, víz- és hulladéklábnyomukat. A használt ruhák vásárlása szintén egy egyszerű és hatékony módja annak, hogy meghosszabbítsuk aktív élettartamukat, forgalomban tartsuk őket és elkerüljük a hulladéklerakókat.

Online piactér/alkalmazás: Egyre több online platform létezik, ahol minőségi használt árucikkeket szerezhetsz be. A Vinted, a Facebook Marketplace, különböző Adok-Veszek csoportok felületén rengeteg jó minőségű, alig használt, sőt sokszor még címkés ruha darab, cipő, kiegészítő közül válogathatsz. Visszajelzések, vélemények nyújtanak kapaszkodót a megbízható eladók megtalálásában, a csomagküldők segítségével pedig pár nap alatt már nálad is van a bolti ár töredékéért egy szép új ruhacsomag. Nálad is éppen méretet váltanak a gyerekek? Fotózd le, tedd fel és újabb lépést tettél a körforgásért.

Ha nem szeretsz online vásárolni, akkor a Second hand boltok (Háda) vagy a Jótékonysági üzletek (mint például a Cseriti) is jó alternatíva. Igazi egyedi darabokat lehet beszerezni, ha van időd, türelmed keresgélni. Vannak olyanok, ahol vállfásan teszik ki a ruhákat, máshol kilogramm után fizetsz. 

A kevesebb néha több

A környezetbarát játékok valamilyen módon jobbak a környezet számára, mert vagy újrahasznosíthatóak, vagy olyan anyagokból készülnek, amelyek idővel lebomlanak. Vagy természetes vagy fenntartható módon előállított anyagokból készülnek. 

Ráadásul nem kell műanyagból várat építeni, elég ha tudatosan állsz a játékok beszerzéséhez is. Ha szeretnél egy kis változatosságot vinni a játékéletedbe, vagy kipróbálnátok a kicsivel valami új eszközt, játékot, amiről olvastál, akkor érdemes lehet kipróbálni a játék bérlést. A játék bérlésnek számtalan előnye van, amellett hogy nem kell a játék teljes árát kifizetned, nem kell véglegesen elköteleződnöd egy játék mellett. Sokszor éppen 1-1 időszakra van szükségünk csak valamilyen játékra (pl. a téli időszakban benti Adamo hintára vagy nyáron pancsizós, sározós játszóasztalra), így felesleges drága pénzért megvenni, ha ki is tudjuk kölcsönözni a gyerkőcnek. Gazdaságosabb, fenntarthatóbb, ráadásul nem kell aztán évekig pakolgatni egyik helyről a másikra, amikor a gyerek már felé sem néz. 

Az oldalunkon, jatekberles.hu korcsoportra vonatkozóan választhatsz a Fisher Price, Adamo, Wingbo, Chicco, Vtech és más neves márkák közül. Kipróbálhatod a baba játékokat és nagyobbaknak való gyerekjátékokat is. A TSMT tornához, tipikusan időszakosan szükséges fejlesztő eszközöket sem kell megvenned, mert is megtalálhatóak.

Minimalizáljuk a fogyasztásunkat, és maximalizáljuk a tudatosságot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük