Pár szó a járássegítőről

Járássegítő fejlesztő játék

A gyermekek nagyjából 1 éves kor körül teszik meg a mozgásfejlődés egyik legnagyobb mérföldkövét, vagyis ekkor kezdenek el járni. Olvasd tovább és megtudod, miért ajánlja szakértőnk a járássegítő játékot…

A gyors mozgásfejlődésű babák már 11 hónapos körül kezdenek totyogni, de bizonyos esetben még a 16-18 hónapos kor is elfogadható a járás megkezdésének időpontjaként.

A járás mozdulata két fázisból áll, egy támasztó és egy lengő szakaszból.

Minden korábbi mozgásfejlődési szakasz előkészíti a járást, vagyis a kúszás-mászás után a baba először feláll (1.), majd megtanul leülni (2.), aztán kapaszkodva oldalazva járni (3.), aztán kapaszkodva előrefelé lépni (4.), ezután előrefelé lépni úgy, hogy valamint tol maga előtt (5.), végül pedig önállóan járni (6.). Sokat segíthet, ha a gyermeket hagyjuk egyedül próbálkozni, hogy ő maga találjon kapaszkodókat, még akkor is, ha időnként a popsijára esik.

Ebben az időszakban (5. pont) nagyon jól jöhet a babának a járássegítő (nem összekeverendő a bébikomppal, mely kifejezetten káros) és ez a játék jobban is segíti az önálló járás elkezdését, mintha a szülő kézen fogva vezeti a gyermeket. A járássegítőt a gyermek általában maga előtt tolja és a játék lassan gurulva megfelelő támasz az egyensúly megtalálásához.

Ezt a játékot csak olyan gyermekek tudják használni, akik már képesek önállóan felállni, gerincük és izomzatuk segítségével meg tudják tartani a saját súlyukat, vagyis a járássegítő nem akadályozza a fejlődést, nem csapja be az idegrendszert.

Az is a járássegítő jó tulajdonsága, hogy használata közben a gyermek látja a lábait, vagyis az agya vizuális visszajelentést kap a végtagok helyzetéről, ami segíti a mozgástervezés idegrendszeri folyamatait.

Megfigyelhetjük, hogy a babák általában ösztönösen keresik a tologatható tárgyakat a járástanulás időszakában és előszeretettel tolnak babakocsit, bevásárlókocsit. A járássegítő nagy előnye, hogy nem borul fel és kerekei nem engedik, hogy a baba hirtelen meginduljon. Kapaszkodója megfelelő magasságban van, így arra ösztönzi a babát, hogy a talpán végiggördülve, és nem pedig helytelenül, lábujjhegyezve kezdjen járni.

Arra természetesen figyelnünk kell, hogy ne erőltessük használatát és olyan babának adjunk csak járássegítőt, aki megfelelő ideig kúszott-mászott a felállás-járás szakaszát megelőzően, valamint mindig legyünk a közelében a járássegítő használata során a balesetek elkerülése végett.

Várnai Dóra, pszichológus

Bérelj Te is járássegítőt, tekintsd meg termékkínálatunkat!

Fisher Price Zenés járássegítő

Fisher Price Aktív járássegítő

Fisher Price Színes labdás tili-toli járássegítő

Vtech Járássegítő kiskocsi

Vtech Járássegítő kiskocsi (rózsaszín)

Kattints a képre a bérelhető járássegítők megtekintéséhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük