7 ok, amiért minden gyereknek hintáznia kell

hinzatas
Egy fárasztó nap után te is könnyen ellazulsz egy függőágyban? Nálatok is könnyebben alszik el a kicsi egy felfüggesztett babahintában? Miért van az, hogy a tipegő és az óvodás gyereked versenyt fut a játszótéren a hintákig? A következőkben egy olyan fejlesztő játékról olvashatsz, amelyre talán nem is gondoltál.

A hintázás gyermekeink egyik kedvenc időtöltése. Amellett, hogy felhőtlen kacagást és játékot jelent a kicsik számára, nagyon sok jótékony hatással is bír testre és szellemre. Gyermekeink hintázhatnak parkokban, játszótereken, bölcsődében, óvodában, a kertben, sőt még akár a lakásban is egy kis állványra, vagy egy ajtófélfára függesztett hintában. Ez az eszköz alapvető fontosságú az egyensúlyérzék, az ülés, a táplálkozás, de még a későbbi tanulás szempontjából is, rengeteg fizikai, szociális és kognitív készség fejlődésére van egyedülállóan pozitív befolyással.

Mi az a 7 ok, ami miatt a hintának ott a helye a lakásban?

Ahogy aztán egyre bátrabban hintáznak, elkezdik ezt „kreatívabb” módon használni, például a láncokat, vagy köteleket összetekerve pörögnek rajta. Szinte ösztönösen tudják, hogy a forgómozgás is segíti az egyensúlyérzék és térérzékelés fejlődését. Hasznos lehet éppen ezért beszerezni egy tányérhintát, csepphintát vagy egy gumiabroncs hintát a hagyományos laphinta mellé, mert ezeken szabadon tudnak pörögni a csemeték.

 1. Segít az egyensúlyozásban, fejleszti a finommotorikát. A gyógytornászok javasolják, hogy az ülni tanuló babákat napi 5-7 percre ültessük be a hintába, mert amellett hogy fejlődik az egyensúlyérzék, a hinta erősíti az izomzatot is. A teljes test koordinációját igényli, így a gyereknek hintázás közben össze kell hangolni az izmok munkáját, ami komoly munka. Stimulálja az agyi egyensúlyközpontot, ezáltal motiválja a babát, hogy kialakuljon a tartása. Ez pedig elengedhetetlen feltétele későbbiekben a hozzátáplálás megkezdésének, hiszen az étkezés idejére az etetőszékben is meg kell tudnia tartani magát a kicsinek.
 2. Fejlődik általa a kicsik térérzékelése. A megfelelő egyensúlyérzékkel együtt jár a térérzékelés javulása is. A hinta térben való mozgása automatikusan magával hozza ugyanis a térlátás fejlesztését és a térbeli tájékozódást is.
 3. Javítja a tanulási képességeket.  Kutatások bizonyítják, hogy azok a csecsemők és kisgyerek, akik sokat hintáznak, hamarabb tanulnak meg írni és olvasni.Erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatokat. Jó hatással van a gyerek szem-kéz koordinációjára. Írásnál és rajzolásnál könnyebben tartják a sort, serkenti a gondolkodási és koncentrációs képességet.
 4. A beszédfejlődésre gyakorolt hatása leírhatatlan, csökken a diszlexia és diszgráfia esélye. Például kutatók megfigyelték, hogy azok a gyerekek, akik sokat hintáztak, kevésbé cserélik fel a hasonlóan hangzó betűket, például a b, d és p betűket.
 5. Több hinta, több kreativítás. Kreatívabb lesz a gyerek, jobb lesz az ábrázoló készsége, mint nem hintázó társaié, hiszen a hintázás hatására könnyebben vált majd agyféltekét, hiszen ez a fajta mozgás segíti a jobb és bal agyfélteke közötti kapcsolat helyes működését.
 6. Terápiás céllal is használják kicsiknél..A hintázás a legintenzívebb fejlesztő, ezért használják az Ayres terápia, a TSMT torna során is például, mivel az agynak ekkor kell a legtöbbet dolgoznia azért, hogy meg tudjuk őrizni az egyensúlyunkat Javul a koncentráció, a rövid-, és hosszútávú memória. Ezen oknál fogva használják figyelemhiányos, ADHD-s, autista és down szindrómával élő gyerekeknél is, mellyel látványos eredményeket is el tudnak érni.  A hintázás stimulálja az agykérget. Az agykéregben található az a terület, amely a koncentrációért felel.
 7. Segít a szorongás, a félelmek oldásában. A ringató hatás mind a gyerekre, mind a felnőttre nyugtató hatással van, nagyon pozitív a lelki hatása., ami akár segíthet a szorongások, félelmek, feszültségek leküzdésében. A ringás a pocakban töltött idők biztonságára emlékezteti őket. A hintázás ritmikus mozgása segít a nyugalom elérésében.

Lehet félni a hintától?

Igen! Noha a gyermekek többsége szívesen tölti idejét a megnyugtató hintában, vannak olyanok is, akik tartanak ettől a mozgástól, játéktól. A hintázástól való félelemmel érdemes foglalkozni, mert lehet, hogy teljesen ártalmatlan félelemről van szó, amit kis segítséggel kinő a gyermek. De akár egyensúlyozási problémák miatt is elutasító lehet a hintával. Jobb, ha erre minél előbb fény derül. Semmiképpen se erőltesd és az elején az öledben próbáld hozzászoktatni a ringatáshoz. Ha minden próbálkozás ellenére sem kedveli meg a hintát, érdemes orvoshoz fordulni, hogy megnézzék, esetleg az egyensúlyozási képességével van-e probléma.

Milyen hinták vannak?

A hintázás ugyan már újszülött kortól is fejlesztőleg hat a babára. De ne feledd, a legkisebbeknek nem való a hagyományos gyermekhinta! Ezekben ugyanis a babának ülnie kell. Idő előtt – mielőtt saját magától megtanul ülni – a babát ültetni nagy hiba, hiszen komolyan megterheled a gerincét, ami a későbbiekben mozgásszervi problémákhoz vezethet. A legkisebbeknek a klasszikus gyerekhinta helyett csecsemő hinta. Ezekben a baba nem ül, hanem a hátát megtámasztva fekszik és így ring előre-hátra. 

Kialakítás alapján a babahintáknak két fő típusát lehet megkülönböztetni:

 • állványos hinta
 •   lengőhinta.

A jatekberles.hu oldalon több féle hinta közül is választhatsz, így könnyen ki tudjátok tapasztalni, melyik az, ami legjobb hatással van a gyermekedre. Mik közül választhatsz?

 • Adamo babahinta állvánnyal rugóval egy csomagban!
  A bölcsővel kombinált Adamo bébihinta lehetőséget ad arra, hogy a lágy ringatózást hívjuk segítségül, amikor a babának nyugtatásra van szüksége, de épp nem tudjuk kézben tartani. Az Adamo hinta keresztrudas változata megkönnyíti a baba ki-és behelyezését a hintába.
 • Smoby Bébi hinta állvánnyal
  Ez a hinta hamar a kisgyermek kedvence lesz. Könnyen összeszerelhető állványnak köszönhetően bátran hintázhat akár a lakásban akár kint a szabadban a kiesés veszélye nélkül.
 • Adamo junior hinta 1-5 éves korig
  Ez a minőségi anyagokból készült szobai hinta 1 éves kortól egészen akár 5 éves korig is elkísérheti gyermeked. Ez a hinta ötvözi az Adamo babahinta egy ponton való rögzítésének szabadságát, így a fejlesztő hatásáról nagyobb gyermekednek sem kell lemondania
 • Montessori hinta
  Gyönyörű kidolgozású, letisztult, kiváló minőségű Montessori fa hinta, mely sokoldalúan használható. Lehet hinta, ha beleteszel egy puha párnát, akkor ágyikó, felfordítva mászóka, játékpult vagy szék, vagy egy szuper rejtekhely.A gyermek a Montessori Hintában önállóan is tudja magát hintáztatni, a két fogantyú segítségével előre-hátra tudja magát billegtetni, vagy ha úgy tartja kedve akár fekvő pozícióban is tud benne ring
 • Csepphinta, függő hinta
  Mi is lehetne izgalmasabb móka egy gyereknek, mint bebújni egy klassz hintába és ringatózni. Amellett, hogy a gyerekek imádnak benne kuckózni a csepphintát, vagy függő hintát még gyógytornászok is ajánlják fejlesztő, TSMT tornához is.

A szórakozás is lehet fejlesztő, a fejlesztés is lehet szórakoztató…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük