A hinta, mint fejlesztőjáték

A hinta ősidők óta az egyik legkedveltebb játékszer és a mai napig megtalálható számos kisgyermekes ház, gyermekintézmény és játszótér készletében. De mit is fejleszt a hintázás? Szakértőnk elárulja…

A hinta nemcsak élvezetes játékszer, hanem egy nagyon hatékony fejlesztőeszköz is egyben.

Milyen jótékony hatásai vannak a hintázásnak?

A hinta fejleszti a mozgás koordinációtaz egyensúly érzékettámogatja a két testfél összehangolódását és hat a kisebb izmok (csukló, arc, ujjak) mozgásának fejlődésére is.

A hinta mozgása, az előre-hátra lendülés, a testhelyzetet és a gravitáció érzékelő agyterületeket egyfolytában stimulálja, a gyermek teste folyamatosan keresi az egyensúlyt és ehhez bizonyos izmokat újra és újra megfeszít, másokat pedig ellazít. Tehát a teljes izomzat, a tér- és testérzékelés is fejlődik.

A hintázás erősíti a két agyfélteke közti kapcsolatokat, ami kedvezően hat a gondolkodási folyamatokra.

csecsemőket általában megnyugtatja a hinta mozgása, tehát a fejlesztésen túl feszültségoldó hatása is érvényesül.

Amennyiben a babák számára kialakított hintát forgócskával vagy tapintható kiegészítőkkel, esetleg zenelejátszóval is felszerelik úgy egy időben különböző csatornákból érkező ingerek érik a csecsemőt, ami fokozottan segíti az idegrendszeri kapcsolatok kiépülését.

Nagyobb gyermekeknél a hinta elindítása, valamint a mozgás megállítása a serkentő és gátló folyamatok kialakulása szempontjából is jelentős.

„ Én magam is szívesen fektetem 4 hónapos kislányomat a hintába és néha nagyon jól jönnek azok a percek, míg a hinta ringatja vagy ezzel együtt a pihenőszék kiegészítői szórakoztatják. Így a baba is jól érzi magát, számos készsége fejlődik és nekem jutott egy kis idő a mindennapi teendők végzésére. „ – mesélte szakértő anyukánk és bloggerünk.

Várnai Dóra, pszichológus

Bérelhető játékaink között is többféle hintát is találhattok:

  • Egyik legnépszerűbb hintánk, az Adamo hinta, mely már újszülött kortól is használható. Bérelheted akár állvánnyal, vagy anélkül is.
  • A Fisher-Price Take-Along Swing & Seat babahinta tökéletes választás a picik megnyugtatásához. Kényelmes, puha, rezeg és még hintázik is. Lágy dallamokat játszik. A babahinta összecsukható, így nagyon praktikus is. Szintén használható már újszülött kortól is.
  • A Fisher-Price – Akváriumos óceán varázs hinta egy pihe-puha bölcső, mely jobbra-balra, előre-hátra mozgatja a babát. Ezen felül izgalmas, zenélő, világító játékok is vannak rajta, amik remekül szórakozatják a babát. Ez a hinta is használható már újszülött kortól is.
  • Kicsit nagyobbaknak készült, de szintén nagyon népszerű az Adamo Junior hinta, mely 1-5 éves korig használható, és kizárólag minőségi alapanyagokból készül.

A hinták mellett még számos fejlesztő játékot bérelhettek tőlünk. Tekintsd meg teljes kínálatunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük